Blog

Op zoek naar het laatste nieuws omtrent bedrijfsovernames en gerelateerde onderwerpen? De experts van Take 5 delen hun inzichten middels onze blog.

 

Alles wat je moet weten over EBITDA

EBITDA staat voor winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen. Ontdek waarom het een goed beeld geeft van de financiële situatie van een onderneming.

Het vinden van de “perfecte” koper van je bedrijf

Verbeter je kansen op een succesvolle bedrijfsoverdracht. Vind de ideale koper met deze 6 praktische tips of schakel hulp in van onze professionele adviseurs.

Je horecabedrijf verkopen via een bedrijfsovername-adviseur of een horecamakelaar?

Het moment is daar: je overweegt om je horecabedrijf te verkopen. En als je hulp van een expert wilt inschakelen, kies je dan voor een bedrijfsovername-adviseur of juist voor een horecamakelaar? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide typen experts.

Een intentieverklaring op maat laten opstellen óf snel online genereren?

Op het gebied van bedrijfsovernames speelt de intentieverklaring een cruciale rol, die dient als een belangrijk document om de gemaakte afspraken over een voorgenomen overname vast te leggen. Momenteel zijn er diverse online tools beschikbaar waarmee je een intentieverklaring in een mum van tijd en vrijwel kosteloos zelf kunt genereren. Maar doe je daar verstandig aan?

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.

10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.

Een virtuele dataroom, wat is het?

Een virtuele dataroom is een online opslagplaats voor vertrouwelijke informatie die gebruikt wordt in verschillende situaties zoals fusies en overnames.

De overnamemarkt veert weer op volgens onderzoek overnameplatform Brookz

De Nederlandse overnamemarkt is opnieuw gegroeid, dat blijkt uit een onderzoek van overnameplatform Brookz. In de eerste helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 13%. De gemiddelde verkoopprijs van een MKB-bedrijf bleef met 4,65 keer de brutowinst vrijwel gelijk ten opzichte van vorig jaar.

Take 5 in de Brookz 500

Als vooraanstaand advieskantoor in bedrijfsovernames is Take 5 met trots opgenomen in het jaarboek van bedrijfsovernameplatform Brookz.

Juridische aandachtspunten bij een bedrijfsoverdracht

Naast financiële en fiscale aspecten spelen juridische aspecten een grote rol bij bedrijfsoverdrachten. Deze zaken worden door ondernemers regelmatig over het hoofd gezien of is de inhoud niet helemaal duidelijk. Ook staat men vaak niet stil bij de juridische risico’s die men mogelijk kan lopen gedurende het overdrachtstraject. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.